Saturday, November 28, 2015

Nasi Lemak



Bahan-bahan:

Nasi lemak:

4 cawan beras - dibasuh bersih
4 cawan air
1 kotak santan
3 inci halia - dikupas dan diketuk
1 sudu kecil halba
3 biji bawang merah - dihiris nipis
2 helai daun pandan - diracik/disimpul
Garam secukup rasa

Cara-cara:

Satukan kesemua bahan di dalam rice cooker dan biarkan terendam sekurang-kurangnya 1 jam. Ini untuk menjadikan nasi berderai. Selepas 1 jam, masak seperti biasa tanpa perlu tambah air. Setelah masak, gembur-gemburkan dan rehatkan 5 minit sebelum dihidangkan.



Sambal Ikan Bilis

Bahan-bahan:

1 cawan ikan bilis - dibasuh bersih, direndam seketikan dalam 1 sudu kecil cuka dan ditoskan
Minyak untuk menggoreng/menumis
1 biji bawang besar/Holland - dihiris kasar
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
Seketul kecil gula Melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya (jika terlalu pekat)

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, keluarkan sedikit jika terlalu banyak.
  3. Tumis bawang yang dihiris hingga layu dan hampir garing.
  4. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga mendidih.
  5. Masukkan gula Melaka, sos tiram dan asam gelugur. Kacau rata hingga terbit minyak.
  6. Keluarkan asam jika sudah cukup masam. Tambahkan air (ikut suka kepekatan yang dikehendaki).
  7. Masak hingga kuah mendidih, masukkan garam dan kacau hingga nampak hampir pekat.
  8. Tutup api, masukkan ikan bilis dan gaul rata. Angkat dan hidangkan.

Bahan-bahan lain:

5 biji telur - digoreng telur mata
Hirisan timun

No comments: