Bahan-bahan:
15 ekor udang sederhana besar - buang janggut dan hujung kepala, hujung ekor dan gunting bhgn atas tengah, buang urat hitam
2 tangkai daun limau purut
1/4 peket santan pekat
1 cawan air
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Bahan-bahan dikisar halus:
15 tangkai cili kering - dipotong kecil, buang biji dan rendam/rebus dalam air panas hingga lembut, toskan
1 biji bawang besar - dipotong
2 ulas bawang putih - dipotong
2 batang serai - dipotong
3 inci halia - dikupas dan dipotong
5 biji cili padi
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
- Masukkan santan dan kacau sebentar. Masukkan pula air, asam keping, daun limau purut. Kacau sekali sekala hingga mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan kacau rata.
- Akhir sekali, masukkan udang dan kacau hingga udang masak sepenuhnya. Jangan terlalu lama nanti udang menjadi keras.
- Tutup api, taburkan daun kunyit. Kacau rata dan angkat. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment