Saturday, November 28, 2015

Rendang Pedas Udang



Bahan-bahan:

15 ekor udang sederhana besar - buang janggut dan hujung kepala, hujung ekor dan gunting bhgn atas tengah, buang urat hitam
2 tangkai daun limau purut
1/4 peket santan pekat
1 cawan air
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 helai daun kunyit - dihiris halus

Bahan-bahan dikisar halus:
15 tangkai cili kering - dipotong kecil, buang biji dan rendam/rebus dalam air panas hingga lembut, toskan
1 biji bawang besar - dipotong
2 ulas bawang putih - dipotong
2 batang serai - dipotong
3 inci halia - dikupas dan dipotong
5 biji cili padi


Cara-cara:


  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
  2. Masukkan santan dan kacau sebentar. Masukkan pula air, asam keping, daun limau purut. Kacau sekali sekala hingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan garam dan kacau rata.
  4. Akhir sekali, masukkan udang dan kacau hingga udang masak sepenuhnya. Jangan terlalu lama nanti udang menjadi keras.
  5. Tutup api, taburkan daun kunyit. Kacau rata dan angkat. Hidangkan.


No comments: