Monday, November 23, 2015

Kari Ikan Mayong

Bahan-bahan:


4 ketul ekor ikan mayong
3 biji terung panjang - dibelah 2
2 pelepah daun kari
1 peket serbuk kari ikan Baba's
1/4 cawan susu cair
1 mangkuk kecil jus asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 hirisan halia - dihiris nipis
Sedikit air

Cara-cara:

Panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan sedikit garing.

Bancuh serbuk kari dengan air hingga menjadi pes. Masukkan ke dalam tumisan bersama daun kari. Kacau rata hingga rempah agak garing dan terbit minyak.

Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Kacau rata. Setelah mendidih masukkan ikan dan susu cair. Kacau perlahan sekali sekala.

Masukkan terung dan garam. Renihkan hingga kuah sedikit pekat dan terung lembut. Tutup api.

No comments: