Recipe adapted from: Various blogs
Bahan-bahan:
15 ketul ayam - dibasuh bersih
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
5 tangkai daun kesum - ambil daunnya shj
1/2 cwn minyak
1 mangkuk kecil air asam jawa
1 sudu kecil gula merah
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu kecil biji halba
1/2 mangkuk air
1 biji terung panjang - dipotong 4
5 biji tomato ceri
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
4 sudu besar cili kisar (cili kering + bwg besar + bwg putih)
2 biji bwg merah - dipotong kecil
2 inci halia - dipotong kecil
1 inci lengkuas - dipotong kecil
1 sudu kecil lada hitam
1 biji buah keras
3 btg serai (bhgn putih shj) - dipotong kecil
1 inci kunyit hidup - dipotong kecil
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di atas api kecil.
2. Tumis biji halba dan bhn kisar sehingga pecah minyak. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga nampak garing sambil dikacau selalu.
3. Masukkan ayam dan gaul hingga bersalut dengan bhn tumis. Kacau sekali sekala hingga air ayam keluar dan ayam mengecut.
4. Tuang air asam jawa dan air. Kacau rata dan biar merenih. Kacau sekali sekala.
5. Setelah mendidih, masukkan garam dan perasa. Kemudian masukkan terung, bunga kantan dan daun kesum. Biarkan merenih.
6. Akhir sekali, masukkan tomato. Setelah mendidih dan rasa ok, tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment