Saturday, April 29, 2017

Lunch 15.4.2017

Assalammualaikum,

Ini menu untuk lunch hari ni.


Kari Ikan Bawal Emas

Bahan-bahan:

1 ekor ikan bawal emas - dipotong 3
5 biji bendi - dipotong 2
2 tangkai daun kari
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris mancis
2 sudu kecil halba campur
1 peket serbuk kari ikan + sedikit air
1/4 kotak santan
1/2 sudu kecil pes asam jawa
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, bancuh serbuk kari, air dan daun kari hingga menjadi pes. Ketepikan.
  2. Tumis halba campur, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan sedikit perang.
  3. Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga terbit minyak. Kacau selalu supaya tidak hangit.
  4. Setelah garing, masukkan air dan pes asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih.
  5. Setelah mendidih, masukkan ikan, kacau perlahan dan renihkan.
  6. Masukkan pula bendi dan kacau perlahan. Setelah mendidih, masukkan santan dan garam. Rasa, setelah mendidih, tutup api.






Sambal Tumis Telur Rebus Goreng

Bahan-bahan:

4 biji telur - direbus (bubuh 1 sk garam) 8 - 10 minit
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 senduk cili kisar
1/2 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil pes asam jawa
1 senduk minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Setelah merebus telur, rendamkan di dalam air biasa beberapa minit sebelum dikupas.
  2. Panaskan minyak. Goreng telur rebus hingga keperangan, angkat dan ketepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis separuh bawang besar dan cili kisar hingga mendidih.
  4. Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  5. Masukkan sedikit air, pes asam jawa dan baki bawang besar. Kacau rata.
  6. Setelah mendidih, masukkan garam dan kacau rata.
  7. Masukkan telur dan kacau rata. Tutup api.



Tauge Tumis Kicap

Bahan-bahan:

2 cawan tauge
1 pokok kucai - dipotong 4 cm
1 biji cili merah - dihiris serong
1 biji tauhu - dipotong kecil dan digoreng
Kicap cair, kicap manis, kicap pekat secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah - dihiris

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga perang.
  2. Masukkan tauge, kucai dan cili merah. Tumis lagi kemudian masukkan kesemua kicap.
  3. Tumis sebentar. Akhir sekali masukkan tauhu goreng dan kacau rata. Tutup api.



No comments: