Thursday, April 20, 2017

My birthday

Assalammualaikum,

Hari ni birthday saya yang ke-38. Takde plan nak ke mana-mana pun, so saya masak je la untuk dinner.


Ikan Siakap Masam Manis

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap – dikelar
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/2 biji bawang Holland – didadu
2 ulas bawang putih – diketuk
3 senduk cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili Thai
5 biji cili padi – dipotong 2
Garam, Maggi Cukup Rasa dan sedikit air
Daun ketumbar yang diracik

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 3/4 senduk sahaja. Tumis bawang Holland dan bawang putih hingga layu. Kemudian, masukkan pula cili kisar dan tumis hingga mendidih. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos cili Thai. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air, garam dan perasa. Masak sehingga mendidih dan pekat.
  4. Rasa, jika ok, masukkan cili padi. Kacau dan tutup api.
  5. Tuangkan ke atas ikan dan taburkan daun ketumbar.






Telur Dadar ala Thai

Bahan-bahan:

2 biji telur
1/2 biji bawang Holland – didadu
1/2 biji cili merah – dihiris
1 sudu besar sos ikan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak (agak banyak).
  2. Sementara itu, pukul telur hingga kembang dan berbuih.
  3. Masukkan bahan-bahan lain.
  4. Tuangkan dari aras yang tinggi sedikit tetapi berhati-hati. Kacau sedikit dengan garpu, perlahankan api dan masak hingga sedikit garing kemudian, terbalikkan.
  5. Setelah garing tutup api. Toskan minyaknya sebelum dihidangkan.







Brokoli Goreng

Bahan-bahan:

1 pokok kecil brokoli – dipotong florets
5 ekor udang – dibuang urat
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Sedikit Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan ditumbuk:

2 biji cili padi
2 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan 1 sudu besar minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan brokoli dan tumis sebentar barulah masukkan 1/4 cawan air. Tumis dengan api sederhana besar kemudian masukkan udang dan sos tiram.
  3. Akhir sekali, masukkan perasa dan balik-balikkan hingga sayur sedikit lembut. Tutup api.



No comments: