Cucur ikan bilis pulak sebab aku yang nak, dah lama tak makan.
Cucur/Cekodok Pisang
Bahan-bahan:
8 biji pisang emas – dikupas dan dilecek halus
5 sudu besar gula (atau lebih)
Secubit garam
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
Tepung gandum yang diayak (agak-agak)
Air (adak-agak)
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan dan bancuh supaya tidak terlalu pekat atau cair. Agak-agak boleh dijemput tu kira ok la tu. Perap seketika, dalam 10 minit pun boleh.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam dengan api besar. Dah panas, kecilkan api.
- Jemput-jemput adunan dengan menggunakan jari dan masukkan ke dalam minyak panas. Tunggu sebentar setiap satu biji untuk elakkan melekat sesama sendiri.
- Buat dalam 10 biji sekali goreng, ikut besar kuali. Goreng hingga garing di sekelilingnya. Angkat dan toskan minyak. Ulang sehingga habis.
Cucur Ikan Bilis
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum – diayak
Segenggam ikan bilis – dibasuh dan ditumbuk sedikit
1 biji cili merah – dicincang
1 biji bawang besar/Holland – dipotong dadu
1/2 ikat kucai – dipotong 4 cm
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar Maggi Cukup Rasa/Atau garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, bancuk kesemua bahan-bahan lain dan sesuaikan rasa. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair. Agak-agak boleh jemput dengan jari.
- Jemput-jemputkan ke dalam minyak (dalam 10 biji sekali goreng) dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Buat sehingga habis dan hidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment