Gulai Ayam Kampung
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam kampung – dipotong kecil
1 biji kentang – dipotong kecil
2 sudu besar cili kisar
1 tangkai daun kari (daun sahaja)
3 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 peket Rempah Gulai Ayam Tok Ma
1 sudu besar Rempah Gulai Cap Bunga Ros
Sedikit air
1/4 cawan air asam jawa
1/2 kotak santan + sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, satukan rempah Tok Ma dan Bunga Ros dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
- Setelah minyak cukup panas, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga layu dan harum.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Perlahankan api. Masukkan pes rempah dan tumis selalu hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan kentang. Gaul rata hingga bersalut dengan rempah, perlahankan api dan renihkan sebentar supaya air ayam keluar (kecut).
- Kemudian, masukkan santan yang dicampur dengan air. Gaul rata dan biarkan merenih supaya ayam dan kentang empuk. Kacau sekali-sekala.
- Setelah mendidih, masukkan air asam jawa dan garam. Biarkan mendidih sekali lagi, rasa dan setelah ok, tutup api.
Sambal Belacan Cair
Bahan-bahan:
1 biji cili merah – dipotong kasar
15 biji cili padi – dipotong kasar
1 inci belacan – dibakar
Sedikit garam dan gula perang
Sedikit air untuk mengisar
1/2 biji perahan limau nipis
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam blender dan kisar hingga halus.
No comments:
Post a Comment