Ayam Masak Kicap
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam – dipotong kecil
1 biji kentang – dipotong kiub besar
Sedikit serbuk kunyit dan Maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menggoreng
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
1 biji cili merah – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
Bahan-bahan tumisan:
2 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dicincang kasar
2 hirisan halia – dipotong halus
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
5 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1/2 sudu kecil cuka
Air secukupnya
Kicap masin secukupnya
Cara-caranya:
- Panaskan minyak. Goreng kentang hingga empuk, angkat dan ketepikan. Sementara itu, gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan Maggi Cukup Rasa kemudian goreng 3/4 masak. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
- Keluarkan minyak gorengan, tinggalkan dalam 3 sudu besar. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang dan buah pelaga hingga harum dan layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga agak garing dan pecah minyak.
- Masukkan kicap dan cuka dan tumis sebentar barulah dimasukkan air (ikut suka banyak mana). Kacau dan biarkan mendidih, masukkan ayam yang telah digoreng.
- Perlahankan api, tutup kuali supaya ayam mesra dengan kuah.
- Masukkan Maggi Cukup Rasa (secukup rasa), cili padi, cili merah dan bawang Holland. Kacau rata, setelah agak layu tutup api dan sedia dihidangkan.
Telur Dadar ala Thai
Bahan-bahan:
2 biji telur – dipukul rata
3/4 sudu besar sos ikan
1/2 biji bawang Holland – dicincang kasar
1 biji cili merah – dihiris kasar
1 cawan minyak (untuk deep-frying)
Cara-cara:
- Sediakan kuali yang agak ‘deep’. Panaskan minyak.
- Sementara itu, satukan bahan-bahan lain.
- Setelah minyak cukup panas, tuangkan telur yang dipukul dari aras yang agak tinggi secara sedikit demi sedikit. Ini akan membuatkan telur dadar ‘crispy’. Perlahankan api, dan goreng hingga kekuning-kuningan di kedua-dua belah.
- Angkat dan toskan minyak sebelum dihidangkan.
Ikan Pekasam Goreng
Bahan-bahan:
1 ekor ikan pekasam
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1 biji cili merah – dihiris kasar
5 biji cili padi – dihiris kasar
Segenggam petai yang telah dikupas
Minyak untuk menggoreng
Hirisan limau nipis (hiasan)
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan pekasam hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang Holland, cili merah, cili padi dan petai hingga layu. Angkat, toskan minyak dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.
- Akhir sekali, hiaskan dengan hirisan limau nipis dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment