Thursday, July 2, 2015

Lauk berbuka puasa 23.6.15

Ayam Masak Merah

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
7 ketul ayam
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 pokok daun ketumbar – dibuang akar, dihiris kasar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tomato
Sedikit Maggi Cukup Rasa/garam secukup rasa
Sedikit air

Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering yang direbus dan dibuang biji
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Tinggalkan dalam 1 cawan minyak gorengan. Tumis cili kisar hingga mendidih, masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing.
  3. Masukkan air dan setelah mendidih, masukkan ayam, bawang besar dan separuh daun ketumbar. Perlahankan api, tutup kuali dan renihkan beberapa minit sambil kacau sekali sekala.
  4. Setelah rata, tutup api dan taburkan baki daun ketumbar, balik-balikkan.
  5. Angkat dan sedia dihidangkan.



Kacang Buncis Goreng Kicap

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
20 urat kacang buncis – dibuang urat dan dihiris serong sepanjang 4 cm
1 biji cili merah – dihiris serong
Sedikit

No comments: