Sambal Tumis Telur Pecah
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 biji telur - dipecahkan ke dalam mangkuk
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
1/4 cawan air
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering - dipotong kecil dan direbus
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih.
- Masukkan gula perang dan tumis sebentar.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak di atas api sederhana.
- Masukkan air, asam keping dan garam secukup rasa. Kacau rata.
- Kemudian, masukkan telur satu persatu secara berjarak. Perlahankan api, tutup kuali supaya telur set. Rasa sekiranya sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Tutup semula kuali.
- Setelah set, tutup api dan sedia dihidangkan.
Bebola Daging Lada Hitam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 biji bebola daging AZMY
1/2 peket kincam segar
1 biji cili merah - dihiris serong
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang kasar
2 sudu besar bawang merah
1/4 cawan air
1 peket Perencah Lada Hitam Maggi
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak
Cara-cara:
Bahan-bahan:
10 biji bebola daging AZMY
1/2 peket kincam segar
1 biji cili merah - dihiris serong
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang kasar
2 sudu besar bawang merah
1/4 cawan air
1 peket Perencah Lada Hitam Maggi
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga sedikit garing dan masukkan bawang merah kisar. Tumis hingga terbit minyak kemudian terus masukkan bebola daging. Gaul rata.
- Sementara itu, bancuh perencah lada hitam bersama air. Ketepikan.
- Setelah bebola nampak keperangan, masukkan kincam dan cili merah. Kacau rata dan masukkan pes lada hitam. Gaul rata dan masukkan Maggi Cukup Rasa.
- Kacau hingga nampak sedikit pekat dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment