Wednesday, August 28, 2013

Dinner 27.8.2013



Sambal tumis daging, tauge dan kicap tumis kicap, ikan sardin goreng tepung, budu

Sambal Tumis Daging

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg daging – direbus dan ditoskan
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 batang serai – diketuk
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih + belacan)
Gula perang dan garam secukup rasa
Air
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis serai dan bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar dan sos tiram. Tumis sebentar.
  3. Masukkan gula perang dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging, asam keping dan air. Renihkan sehingga daging empuk dan kuah agak pekat. Masukkan garam dan kacau.
  5. Sedia dihidangkan.


Tauge dan Kucai Tumis Kicap

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 genggam tauge
2 ikat kucai – dipotong 3 cm panjang
Segenggam ikan bilis – direndam sebentar dan ditoskan
1 biji cili merah – dihiris
1 biji bawang kecil – dihiris
3 ulas bawang putih – dicincang
2 sudu besar kicap manis
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang kecil dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan tauge, kucai, kicap dan cili merah. Tumis sebentar dan angkat.

Tuesday, August 27, 2013

Menu Dinner 26.8.2013


Kari ayam tanpa santan, daging masak hitam, sambal belacan, salad

Kari Ayam Tanpa Santan

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam – dipotong kecil
2 biji kentang sederhana – dibelah 4
2 tangkai daun kari
1 1/2 paket rempah kari daging
1 1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 sudu besar kerisik
1 sudu kecil gula perang
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dihiris/ditumbuk kasar:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara:
  1. Satukan rempah kari, daun kari, kerisik dan sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
  2. Sediakan periuk, panaskan minyak (agak-agak) dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar.
  3. Masukkan bahan-bahan hiris dan tumis hingga agak garing.
  4. Masukkan pes kari dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
  5. Masukkan ayam dan kentang dan sedikit air. Kacau rata dan tutup periuk dan biarkan ayam dan kentang empuk.
  6. Masukkan air asam jawa dan renihkan lagi. Masukkan gula perang dan garam. Sesuaikan rasa.
  7. Renihkan sehingga ayam dan kentang betul-betul masak dan kuah agak pekat.
  8. Sedap dimakan dengan nasi putih atau roti.


Sambal Belacan

Bahan-bahan:
2 biji cili merah
10 biji cili padi
1 1/2 inci belacan
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil garam
1 cawan air asam jawa pekat (atau lebih)

Cara-cara:
Kisar kesemua bahan hingga sebati dan hidangkan.

Kuih Seri Muka

KUIH SERI MUKA
Sumber: Hana Memories
Olahan: mrskojiwami



Upside down seri muka :)

Loyang: 8” x 8”


Bahan-bahan lapisan putih:
250 g beras pulut - direndam 3 - 4jam, kemudian toskan
170 ml santan cair
¼ sk garam

Bahan-bahan lapisan hijau:
2 biji telur
150 g gula
120 ml air pandan
400 ml santan
120 g tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
¼ sudu kecil garam
Pewarna hijau epal

Cara-cara:
Lapisan putih:
Satukan beras pulut, santan cair dan juga garam. Gaul dan kukus lebih kurang 30 min atau sehingga pulut masak. Rehatkan 10 min dan pindahkan ke dalam loyang dan tekan padat.

Lapisan hijau:
Pukul sebentar telur dan juga gula hingga gula larut. Kemudian masukkan air pandan, santan, garam dan juga pewarna. Kacau. Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan. Kacau sebati dan rehatkan 10 min.
Tapiskan adunan ke atas lapisan pulut dan kukus 30 min. Sejukkan baru potong.

Monday, August 26, 2013

Ayam Kampung Masak Sambal Serai

Ayam Kampung Masak Sambal Serai



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3/4 ekor ayam kampung - dipotong kecil
2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam

Satukan kesemua bahan dan goreng separuh masak.
Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.


Bahan-bahan dikisar:
3 batang serai - dipotong kecil
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Segenggam cili kering - dibuang biji dan direndam dalam air panas


Bahan-bahan lain:
1 keping asam gelugur
1/2 sudu besar gula perang
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar
Salad untuk hiasan
Garam secukup rasa
Sedikit air
1 biji bawang besar - dibelah 4

Cara-cara:

  1. Gunakan minyak gorengan ayam dalam 2 sudu besar.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
  3. Masukkan gula perang dan tumis lagi.
  4. Masukkan air, bawang besar dan ayam goreng. Tutup kuali dan renihkan.
  5. Perasakan dengan garam dan renihkan sehingga kuah agak pekat.
  6. Hiaskan pinggan dengan salad dan letakkan ayam di atasnya.

MAGGI GORENG SEDAP

Maggi Goreng Sedap

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 paket Mi Goreng Sedap - direndam dalam air panas sehingga separuh kembang, toskan
1 pokok sawi pak choy - dipotong kasar
Segenggam tauge
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar cili kering kisar
Perencah mi goreng Sedap
Minyak untuk menumis

Cara-cara:


  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan perencah mi goreng Sedap dan sedikit air.
  4. Setelah mendidih, masukkan sawi dan tauge, goreng sebentar dan masukkan mi segera.
  5. Goreng rata selama 5 minit dan angkat.

Beef Fettucine

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/4 paket fettucine - rebus ikut instructions, toskan, ketepikan
6 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang merah - dihiris
1/4 biji capsicum merah - dihiris nipis
1/4 biji capsicum hijau - dihiris nipis
2 kuntum brokoli - dihiris nipis
1/4 paket daging kisar
2 paket chilli flakes Dominos Pizza
1 1/2 sudu besar olive oil
Garam secukup rasa

Cara-cara:


  1. Panaskan olive oil dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  2. Masukkan daging dan tumis sebentar.
  3. Masukkan capsicum merah dan hijau, brokoli, garam dan chilli flakes.
  4. Masukkan fettucine dan gaul rata.
  5. Angkat dan hidangkan.

Nasi Ketumbar dan Daging Masak Hitam

Menu lunch hari ni.

Nasi Ketumbar

Sumber: CT Delima
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan dikisar halus:
1 1/2 pokok daun ketumbar beserta akar - dibasuh bersih
1 inci halia

Bahan-bahan:
4 pot beras (lebih elok guna Basmathi) - dibasuh bersih dan ditoskan
4 biji bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - didadu
1 batang serai
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 ketul butter + 1 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Pewarna hijau
Air secukupnya

Cara-cara:


  1. Panaskan periuk nasi dan cairkan mentega dan minyak masak.
  2. Tumiskan serai dan daun pandan sebentar.
  3. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga sedikit garing.
  4. Masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air secukupnya (4 1/4 pot beras).
  5. Masak nasi seperti biasa.
  6. Setelah nasi kering, titikkan pewarna hijau dan biarkan sebentar.
  7. Kaup balikkan nasi supaya dapat effect macam nasi hujan panas.

Daging Masak Hitam

Sumber: CheSue

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan kisar:
Segenggam cili kering - dibuang biji dan direndam air panas
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan:
1 kg daging (lembu/kerbau)* - direbus dan disejukkan, hiris ikut suka
3 sudu besar cuka*
Kicap manis + masin secukupnya*
2 biji kentang - dibelah 8
1 batang serai - diketuk
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar
1 helai daun pandan - disimpul
atau 1 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Garam (jika perlu)

Cara-cara:
  1. Perap daging bersama * dan sedikit air (seelok-eloknya semalaman atau paling kurang 3 jam).
  2. Panaskan minyak dan tumis daun pandan dan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan daging bersekali dengan bahan perapan, renihkan dan perasakan.
  4. Bila kuah hampir pekat, masukkan kentang.
  5. Angkat dan hidangkan.
Nota:
Boleh juga kalau nak goreng daging terlebih dahulu.

Kuih Lapis Seri Wangi

Sumber: Yatie Memories

Bahan-bahan A:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 cawan santan pekat

Bahan-bahan B:
1 1/4 cawan gula pasir
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 helai daun pandan - disimpul

Bahan-bahan C:
2 sudu besar serbuk koko
4 sudu besar air panas
1 sudu kecil pewarna hijau epal
1 sudu kecil esen pandan

Cara-cara:


Walaupun rupa paras tak cantik, tapi rasanya sedap....hihi
  1. Mula-mula, satukan kesemua bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Ketepikan dan biarkan suam sedikit.
  2. Sementara itu, satukan kesemua bahan A dan ketepikan.
  3. Setelah (1) suam, tuangkan ke dalam bahan A dan kacau rata. Tapiskan.
  4. Panaskan pengukus. Sediakan satu loyang dan sapukan sedikit minyak. Kemudian, lapikkan dengan plastik bersih. Balut penutup pengukus dengan kain lampin bersih/aluminium foil.
  5. Sediakan 2 bekas berasingan. Satu bekas isikan bancuhan serbuk koko dan air panas. Satu lagi isikan bancuhan esen pandan dan pewarna hijau.
  6. Bahagikan sama rata (3) ke dalam kedua-dua bekas. Kacau rata.
  7. Setelah pengukus panas, masukkan loyang dan panaskan seketika.
  8. Tuangkan 1 cawan adunan coklat/pandan dan kukus selama 5 minit. Selang-selikan dan untuk lapisan terakhir/paling atas, kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
  9. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dengan pisau plastik untuk mendapat potongan yang cantik.

Karipap Kentang dan Daging

Saja buat as frozen food. Senang kalau takde idea nak breakfast apa, keluarkan dan gorengkan saja.

KARIPAP KENTANG DAN DAGING

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan doh:
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 bekas marjerin + 2 sudu besar minyak - dipanaskan
1 sudu teh garam + 1 cawan air sejuk

Bahan-bahan inti:
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering - direndam sebentar
3 biji kentang - didadu kecil
1/2 paket daging kisar
2 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar - dicincang
1 paket kecil serbuk kari daging - dibancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Gula pasir dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara-cara:



  1. Mula-mula, sediakan inti.
  2. Tumbuk bahan bertanda *.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing dan wangi.
  4. Masukkan pes kari dan daun kari dan tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daging kisar dan kacau rata.
  6. Masukkan kentang, daun ketumbar, bawang besar dan air (menutupi kentang).
  7. Renihkan. Setelah mendidih, masukkan gula pasir dan garam secukup rasa.
  8. Renihkan dan kacau selalu hingga pekat.
  9. Sejukkan sepenuhnya sebelum digunakan.
  10. Untuk membuat doh, satukan tepung gandum dan tepung jagung.
  11. Tuangkan marjerin cair dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  12. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh boleh dikepal dan dibulat-bulatkan.
  13. Adjust mana perlu sekiranya masih belum dikepal, i.e., tambahkan tepung atau marjerin atau air.
  14. Ambil sejemput dan bulat-bulatkan doh. Buat sehingga habis.
  15. Ambil sebiji adunan, leperkan dan canai (jangan terlalu nipis). Angkat dan isikan 1 sudu besar inti ke dalamnya. Tutup dan kelimkan. Aturkan di atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung gandum.
  16. Untuk frozen, goreng separuh masak dan simpan di dalam bekas yang sesuai. Lapikkan setiap lapisan dengan plastik bersih.
  17. Panaskan minyak secukupnya, goreng karipap hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.

Buah Melaka Warna Warni

Buah Melaka ni Mrs K buat untuk dibawa ke open house adik ipar Mrs K. First time buat colourful. Cantik juga.

BUAH MELAKA WARNA WARNI




Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
2 keping gula Melaka - dipotong dadu kecil
5 helai daun pandan - dikisar halus dan ditapis
1/2 sudu teh esen pandan
1 helai daun pandan - disimpul
Pewarna merah, hijau, kuning

Hiasan:
Kelapa parut secukupnya - digaul dengan sedikit garam hingga rata

Cara-cara:

  1. Sediakan seperiuk air. Masukkan daun pandan dan didihkan.
  2. Sementara itu, satukan tepung pulut, tepung gandum, jus pandan dan esen pandan.
  3. Uli sehingga doh boleh dikepal dan ambil sejemput, bulat-bulatkan. Kalau belum boleh, adjust sama ada tambahkan tepung pulut atau sedikit air.
  4. Bahagikan kepada tiga bahagian dan warnakan. Uli rata.
  5. Ambil sejemput adunan, bulat-bulatkan kemudian leperkan. Isikan dengan 1-2 ketul gula Melaka, dan cantumkan. Bulat-bulatkan. Habis sebiji, terus masukkan ke dalam air mendidih. Buat sehingga 10 biji pada satu-satu masa.
  6. Apabila buah Melaka timbul, angkat dan toskan airnya. Golek-golekkan ke dalam bekas berisi kelapa parut. Alihkan ke pinggan hidangan.
  7. Buat sehingga habis.

Biskut Arab

Mrs K buat biskut arab ni last minute before raya. Tetiba rasa nak buat something untuk bawa balik kampung. So paling senang dan simple mestilah Biskut Arab ni kan. Tapi, being me, suka buat olahan resepi so resepi sesimple ini dah tak jadi simple sangat hehe. Tapi rasanya sedap juga. Actually, ni hasil google la, hajat memula nak buat Biskut Sugee Brunei dari CMG. Gigih la pegi beli tepung semolina (sugee) kat Bagus Bakery. Alih-alih balik rumah, baca balik resepi rupa2nya ada byk lagi bahan yang xde, cthnya cornflakes. So mula la datang idea nak improvise biskut arab sambil tak nak membazir tepung semolina tu kan...so kita gabungkan resepi biskut arab dan biskut sugee. heheh. Siapa nak try, dipersilakan. Pastu amik pulak idea Puan Hanieliza, iaitu buat tricolour.


BISKUT ARAB SEMOLINA

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sederhana minyak sapi (ghee)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung semolina (sugee)
1 cawan susu tepung
1/2 cawan gula kastor
Pewarna merah, hijau dan kuning

Hiasan:
Paper cups
Gula kastor



Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 190C selama 30 minit.
  2. Dalam bekas yang besar, ayak tepung gandum, tepung semolina dan susu tepung ke dalamnya.
  3. Masukkan minyak sapi dan gaul hingga boleh dikepal dan bila diambil sejemput, adunan boleh dibulat-bulatkan. Kalau belum boleh, adjust mana yang patut, i.e. tambah tepung atau minyak sapi lagi.
  4. Kemudian, bahagikan kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan hijau, merah dan kuning. Uli supaya warna rata.
  5. Ambil sedikit adunan dari setiap warna, dan cantumkan. Bulat-bulatkan doh dan susun dalam baking tray.
  6. Boleh susun rapat-rapat since kuih ni tak naik sangat.
  7. Bakar selama 15 minit. Sementara biskut dibakar, sediakan satu biji piring dan isikan dengan gula kastor.
  8. Bila biskut masak, keluarkan dulang, sejukkan sebentar dan ambil biskut. Golek-golekkan dalam gula kastor dan masukkan ke dalam paper cups.
  9. Buat sehingga habis. Setelah biskut betul-betul dah cool down, masukkan ke dalam bekas kedap udara. Setiap satu lapisan, lapikkan dengan doily.





Nota:
Boleh juga buat plain colour, lagi senang.

Sunday, August 25, 2013

Teringin punya pasal, rupanya En K pun sama

Hari Rabu lepas, Sherry dan Abby ajak ke Seksyen 6 time lunch hour sebab Sherry nak cari bahan basah sikit. So alang-alang byk barang kat rumah pon dah semakin nak habis, Mrs K pun join la.
Teringat raya tahun ni tak jumpa la rendang ayam atau daging yang macam mak Mrs K selalu buat. Kuah kacang pun takde. Hmm...rasa nak buat sendiri tapi tak tau bila. Beli aje barang dulu, bila nak buat nanti kita fikirkan.

Cuma sempat rasa sikit je, bila kakak Mrs K buat rendang ayam sehari sebelum raya, bawa bekal sikit ke rumah MIL untuk berbuka, tapi surprise.....ramainya orang...hihi kazen En K ramai dah sampai dan diorang plan nak berbuka kat rumah MIL sebelum bertolak ke Kubu Gajah, so rendang ayam tak cukup huhu. Semua orang berebut....Dapat rasa seketul je.

Nak dijadikan cerita, En K pelik la tgk Mrs K beli banyak barang masa ambil Mrs K balik keje. Mrs K pon explain la nak buat rendang bla bla sebab x rasa bla bla....sekali En K kata, awak takpe juga, dapat rasa rendang Yong (kakak Mrs K), saya langsung tak dapat rasa. Hihi....kita serupa rupanya.

Actually, MIL ada buat juga rendang pedas tu pagi raya. Tapi....sorry to say....tak menepati citarasa kitorang berdua, sebab mmg lain sangat dari yang mak Mrs K buat. Ni En K pon kata ye....ampunn....tapi we did appreciate juga la MIL bersusah payah buat sebab tau menantu dia suka rendang pedas huhu. Terima kasih banyak-banyak.

So, malam Khamis tu start projek merendang, since En K ada beli ayam kampung. Buat kuah kacang sekaligus, Rebus ketupat mini. Wah heavennya...esoknya ada balance sikit, kitorang berdua bawak bekal ke opis utk kongsi ngan officemates. Anyway rendang ayam ni improvise macam biasa, hasil gabungan teknik dan resepi dari mak, Yong, Aziejaya. Mak tak tumis rendang, tapi Yong tumis. Aziejaya pula Mrs K ikut bubuh hirisan bawang banyak-banyak. Hasilnya, memang sedap, sebab En K belasah sampai tujuh ketul sekali hadap ok. Hihi...dan Abby pon kata sedap dan siap mintak resepi pulak. Alhamdulillah...

RENDANG PEDAS AYAM KAMPUNG ALA MAK MRS K

Sumber: mrskojiwami, Aziejaya

Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung - dipotong kecil
2 senduk cili kering kisar
6 - 7  biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris kasar
1 helai daun kunyit - dimayang halus
2 helai daun limau purut
2 sudu besar kerisik
1 1/2 ketul gula Melaka
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar halus:
7 - 8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai - dipotong kecil
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
7 biji cili padi

Cara-cara:

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar dan cili kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan gula Melaka dan kacau rata hingga gula cair.
  3. Masukkan ayam dan kacau rata. Renihkan sebentar.
  4. Masukkan santan cair, daun kunyit, daun limau purut, asam gelugur. Renihkan.
  5. Masukkan santan pekat dan bahan-bahan hiris. Kecilkan api masukkan garam secukup rasa dan renihkan sehingga kuah pekat.


KUAH KACANG

Sumber: CMG

Bahan-bahan:
1 paket kacang tanah - digoreng tanpa minyak selama 10 minit dan ketepikan
1 senduk cili kering kisar
1 1/2 ketul gula Melaka
1 cawan air asam jawa
2 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang kecil
2 batang serai
2 inci lengkuas

Cara-cara:
  1. Ramas kacang tanah dan buang serba sedikit kulitnya. Kisar kasar. Ketepikan.
  2. Di dalam periuk, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar bersama cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula Melaka dan tumis lagi.
  3. Masukkan kacang kisar dan air asam jawa. Renihkan.
  4. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air.
  5. Perasakan dengan garam dan gula pasir.
  6. Renihkan sehingga agak pekat dan minyak timbul di permukaan.